pleje og slåning af græsplæne

Hold din plæne velplejet hele året med en havetraktor til haven: sådan vælger du den rigtige

Annonce: En større græsplæne kræver jævnlig vedligeholdelse for at holde sig pæn og velplejet. Til opgaven har du brug for en maskine, der oser af kraft, styrke og komfort–tre ord, som en havetraktor er indbegrebet af.

Går du med tanker om at investere i en havetraktor til haven, kan du her blive klogere på, hvordan du vælger den rigtige model til dine behov.

Hvilken størrelse skal du vælge?

Det kan være lidt af en jungle at navigere i, når du er på udkig efter en havetraktor til haven. For hvilken størrelse er den rigtige til netop din opgave? 

Har du en stor, åben have, har du som hovedregel brug for en havetraktor med stor klippebredde. Men er der en række forhindringer i haven, såsom bede, træer og buske du skal udenom, når du slår græs, er det dog en bedre løsning med en mindre havetraktor fra Husqvarna. På den måde kan du let manøvrere gennem de smalleste steder i haven.

Vælger du en havetraktor fra Husqvarna eller en Solo by ALKO havetraktor, går du ikke galt i byen. Her får du nemlig kvalitets havetraktorer med stor styrke og komfort, der gør vedligeholdelsen af dine grønne arealer til en leg. Se nogle af de bedste tilbud på havetraktorer her.

Hvilken klippemetode er bedst?

Når du skal vælge en havetraktor til haven, er det vigtigt at have din plænes specifikke klipningsbehov i tankerne. Der findes nemlig flere klippemetoder. Med en havetraktor fra Husqvarna har du mulighed for at vælge en model med en indbygget opsamler, så du kan opsamle det afklippede græs. Det er især velegnet for dig, der ønsker at bruge græsset som kompost.

Til en hurtig, men effektiv græsslåning er en havetraktor med sideudkast den bedste løsning. Her kan du håndtere store mængder højt og kraftigt græs på kort tid. Er det svært for dig at finde tiden til at slå græsset regelmæssigt, er sideudkast det bedste valg for dig. 

Skal havetraktoren til gengæld bruges på en plæne, der har behov for naturlig gødning i form af afklippet græs, bør du vælge en model med BioClip-indstilling. Når du slår græsset, falder det afklippede græs på plænen, hvorefter det omdannes til næringsstoffer og gøder haven. Du behøver således ikke at fjerne græsset efter slåningen, hvilket både sparer dig en masse tid og energi samt plads på i de forvejen belastede affaldspladser.

Hvilken betydning har gearkassen?

Havetraktorens gearkasse har også betydning for brugervenligheden. Vælger du en model med hydrostatisk gearkasse, vil du opleve, at den er meget lettere at betjene og håndtere end manuelle gear. Har havetraktoren manuelle gear, betyder det, at du er nødt til at standse den ved hvert gearskift. Med hydrostatisk gearkasse får du en nem, trinløs måde at skifte gear på, imens du arbejder.

En hydrostatisk gearkasse findes i to forskellige modeller, en pedealbetjent og en grebstyret gearkasse. Du får størst komfort med den pedalbetjente gearkasse, da du her bruger forskellige pedaler til at styre din hastighed og retning. 

Dog er en grebstyret gearkasse også et godt valg. Som navnet siger, styrer du gearene via et let tilgængeligt greb placeret i nærhed af skærmen.

Ekstra udstyr gør din havetraktor til haven særdeles alsidig

Har du lagt dig fast på en bestemt havetraktormodel, er spørgsmålet nu, om du skal tilvælge ekstra udstyr. Der findes nemlig et stort udvalg af tilbehør, der kan gøre din havetraktor brugbar til mange forskellige opgaver hele året rundt.

Fastmontér f.eks. en kost eller et dozerblad og ryd din indkørsel på rekordtid. Skal der transporteres større mængder afklippede grene og andet haveaffald væk, er en anhænger nærmest uundværligt ekstra udstyr. Derudover kan du anvende din havetraktor som vertikalskærer, mosrive samt spreder, når du klargør din have. 

Med det rette tilbehør forlænger du havetraktorens arbejdstid fra sæsonarbejde til årlig brugbarhed.